A fenntartható táplálkozás nem csupán trend, hanem szükségszerűség. És nem csak a bolygónk védelméhez szükséges, hanem a saját egészségünkhöz is. A fenntarthatóság és az egészség kéz a kézben járnak, így azáltal, hogy táplálkozásunkkal csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat, mi is egészségesebbé válhatunk!
Ne ijedj meg, nem drasztikus változtatásokra van szükség, hanem pár egyszerű lépésre!
1. Válassz fenntartható, szezonális alapanyagokat!
A szezonális zöldségek és gyümölcsök nemcsak frissebbek és ízletesebbek, hanem a vitamin és ásványi anyag tartalmuk is magasabb. Például tavasszal a spenót, retek és eper, ősszel pedig a sütőtök és alma a legjobb választások. Találjuk meg az évszakok szezonális és helyi főszereplőit, amiket kiegészíthetünk a többi alapanyaggal.
Emellett a helyi és szezonális élelmiszerek fogyasztása segít csökkenteni az élelmiszer szállításából eredő károsanyag-kibocsátást. Keresd a magyar termékeket a piacokon és a boltok polcain. Extra pont, ha arra is tudsz figyelni, hogy kistermelőket támogass és, hogy minél kevesebb csomagolóanyag kerüljön a kukába.
2. Tervezd meg az étkezéseidet!
A tudatos étkezés kulcsa a tervezés. Készíts heti menüt, hogy elkerüld az impulzusvásárlásokat és az élelmiszerpazarlást.
A tervezésben vedd figyelembe a saját személyiséged is! Lehet valaki nagyobb szabadságot igényel vagy nagyobb kapacitása van a konyhában lenni. Ilyenkor elegendő lehet a fő alapanyagokat megtervezni, pl.: heti szinten 3 féle fő fehérjeforrást, 4-5 féle szezonális zöldséget, gyümölcsöt, stb.
Ha kevesebb a kapacitásod a konyhában lenni vagy nagyobb tervezettségben működsz jól, akkor tervezd meg a hétre a legtöbb főétkezést, akár a kisétkezésekkel együtt.
Ebből kiindulva:
- Készíts menütervet
- Írj bevásárlólistát
- Használj fel mindent: Gondolj arra, hogy a maradékokat is hasznosítsd, például készíts pesztót a kevésbé friss zöld levelekből, vagy sült zöldséges kencét a megmaradt zöldségekből. Használd ki a kreativitásod!
3. Fogyassz több növényi alapanyagot!
Az állati eredetű termékek elhagyásával egyes becslések szerint 40-50%-kal is csökkentheted az ökológiai lábnyomod. Emellett egy jól összeállított növényi étrend segíthet megelőzni a legtöbb krónikus betegséget, mint a szív-érrendszeri vagy a daganatos megbetegedések. Fontos, hogy vedd figyelembe, honnan indulsz! Nem kell azonnal és nem kell mindenkinek 100% növényi étrendre váltania. Inkább arra koncentrálj, hogy egyre több teljes értékű növényi alapanyagot hozz be a táplálkozásodba: hüvelyeseket, zöldségeket, gabonákat, gyümölcsöket, magvakat. Ezek nemcsak táplálóak, hanem ízletes és sokoldalú ételek alapjául is szolgálhatnak.
Próbáld ki, hogy egy hétig húsmentesen étkezel, és fedezd fel, milyen ízletes és kreatív növényi fogásokat készíthetsz! Ebben akár az 5+1 alkalmas növényi főzőkurzusom vagy a 4 hetes növényi életmód programom is segíthet.
Összességében a fenntarthatóbb étrend felé vezető út nem bonyolult, csupán néhány tudatos lépést igényel. Válaszd a helyi és szezonális alapanyagokat, tervezd meg étkezéseidet, és fogyassz több növényi ételt. Ezekkel az egyszerű változtatásokkal nemcsak a saját, hanem a bolygónk egészségét is óvod.
Ha szeretnél még több inspirációt kapni, a webshopomban több recept könyv és életmód program közül válogathatsz.