Személy szerint nagy főzelékes vagyok, kb mindegyik fajta jöhet. Ám ez a felturbózott karalábéfőzelék azoknak is bejön majd, akik kevésbé vannak oda ezekért az ételekért! 😉
Karalábé főzelék, szezámos csicseriborsó (4 adag):
Hozzávalók:
- karalábé: 1,5 – 2 kg
- vöröshagyma: 1 fej
- fokhagyma: 2-4 gerezd
- kesudió: 20 g
- növényi tej: 450 ml
- barna rizsliszt: 60 g
- só, fehérbors: ízlés szerint
- lime: 1 db
A szezámos csicseriborsóhoz:
- csicseriborsó (főtt vagy konzerv): 400 g
- szezámmag: 15 g (fehér vagy fekete, akár vegyesen)
- szójaszósz: 20 g
- friss datolya: 20 g
- gyömbér: ízlés szerint
Elkészítés:
- A zöldségtisztítás után a vöröshagymát apróra- , a karalábét tetszőleges formára vágjuk.
- A vöröshagymát pici vizen megpirítjuk, hozzádobjuk a karalábét, rányomjuk a fokhagymát és annyi vizet öntünk rá, ami épp ellepi.
- Fűszerezzük sóval, fehérborssal, majd addig főzzük, amíg félig megpuhul a karalábé.
- Egy serpenyőben szárazon lepirítjuk a szezámmagot, hozzádobjuk a főtt csicseriborsót, a szójaszószt és pár perc alatt átforgatjuk. Ízesítjük egy kis gyömbérrel és paszírozott (egyszerűen csak nyomkodjuk szét a kezünkkel vagy egy villa segítségével) friss datolyával.
- A főzelék sűrítéséhez egy turmixgépbe tesszük a kesudiót, a növényi tejet, a rizslisztet és hozzámerünk 1-2 merőkanállal a főzelékből, majd az egészet krémesre turmixoljuk.
- Visszaöntjük a főzelékhez és addig főzzük, míg a karalábé megpuhul.
- Tálalásnál a főzelékre halmozzuk a szezámos csicseriborsót és reszelünk rá egy pici lime héjat vagy egyszerűen mellé teszünk egy gerezd lime-ot.
Jó étvágyat! Legyen béke a tányéron! 🙂
Tápanyag: (1 adagban)
· Energia: 386 kcal
· Fehérje: 18 g
· Szénhidrát: 60 g
· – ebből cukor: 14 g
· Zsír: 11 g
· – ebből telített zsír: 2 g
· Rost: 18 g