Általános információk:
- Jó fehérjeforrás
- Értékes szénhidrát és rost forrás
- Elkészítési idő: 40 perc
- Nehézségi fokozat: közepes
Krémes zöldborsós kölesrizottó, szezámmagos brokkoli (4 adag):
Hozzávalók:
- vöröshagyma: 1 kicsi fej
- fokhagyma: 2 gerezd
- száraz fehérbor: 0,5 dl
- köles: 360 g
- növényi tej: 4 dl
- zöldborsó: 400 g
- kesudió: 15 g
- sörélesztőpehely: 1 ek.
- lime: 1 db
- petrezselyemzöld: 1 kis marék apróra vágva
- só: ízlés szerint
Feltét:
- brokkoli: 500 g
- szezámmag: 2 ek. (fehér, fekete vagy vegyesen)
- sörélesztőpehely: 1 ek.
- só: ízlés szerit
Elkészítés:
- A vöröshagymát pici vízen üvegesre pároljuk, majd rádobjuk a zúzott fokhagymát és a felöntjük a fehérborral.
- Rádobjuk az átmosott kölest és felöntjük 500 ml vízzel, sózzuk ízlés szerint és megfőzzük.
- Ha fagyasztott brokkolit használunk, akkor sózzuk, megszórjuk sörélesztővel és 180°C-os sütőben 15-20 perc alatt ropogósra sütjük, majd összeforgatjuk a szezámmaggal. (Ha friss brokkolit használunk, érdemes forró vízben pár percig előfőzni.)
- Enyhén sós vízben megfőzzük a zöldborsót, a felét leturmixoljuk a kesudióval, petrezselyemmel és sörélesztőpehellyel. (A petrezselyemből eltehetünk pár levelet tálaláshoz.)
- A borsós krémet és a maradék főtt borsót összekeverjük a főtt kölessel és elkeverjük.
- A lime héjából vékony csíkokat hámozunk és félretesszük tálaláshoz, a levét pedig a rizottóra facsarjuk, összekeverjük.
- Tálaláshoz a rizottóra halmozzuk a szezámos brokkolit, petrezselyem levelekkel és lime héj csíkokkal díszítjük.
Jó étvágyat! Legyen béke a tányéron! 🙂
Tápanyag: (1 adagban)
· Energia: 508 kcal
· Fehérje: 20,6 g
· Szénhidrát: 93 g
· – ebből cukor: 9,3 g
· Zsír: 7 g
· – ebből telített zsír: 1 g
· Rost: 17,4 g