Általános:

  • Pozitív hatással van az immun- és az emésztőrendszerre
  • Értékes szénhidrát és rost forrás
  • Elkészítési idő: 30 + 35 perc
  • Nehézségi fokozat: közepes

Rakott karfiol (1 kis tepsi 6 adag):

Hozzávalók: 

  • karfiol: 1,2 kg (~ 2 fej)
  • barna rizs: 300 g
  • vöröshagyma: 60 g (~ 1 kis fej)
  • fokhagyma: 3-4 gerezd
  • fűszerpaprika: 1-2 tk.
  • füstölt fűszerpaprika: 1 tk.
  • só, feketebors: ízlés szerint
Kesu besamel:
  • kesudió: 190 g
  • fokhagyma: 2-3 gerezd
  • növényi tej: 850 ml
  • barna rizsliszt: 120 g
  • sörélesztőpehely: 2 ek.
  • szerecsendió: 1/3 tk.
  • só: ízlés szerint 
Díszítés:
  • petrezselyemzöld vagy bármilyen zöld (mikrozöld, saláta)

Elkészítés:

  • A barna rizst 1,5 – 2x-es mennyiségű enyhén sós vízben megfőzzük. 
  • A gombát apróra vágjuk, a karfiolt kisebb fejekre bontjuk. A szárat és a leveleket se dobjuk ki, nyugodtan vágjuk apróra és használjuk fel.
  • Pici vízen lepirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, rányomjuk a fokhagymát és rádobjuk az apróra vágott gombát és a karfiolt . Fűszerezzük és  10 perc alatt átpirítjuk. 
  • Elkészítjük a kesu besamelt. Ehhez szárazon lepirítjuk a rizslisztet, belenyomjuk a fokhagymát és folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a növényi tejet és fűszerezzük. (Ha picit csomós marad, az sem gond, mert a le fogjuk turmixolni az egészet.)
  • Egy turmixgépbe tesszük a kesudiót és hozzáöntjük a besamel alapot, majd krémesre turmixoljuk. 
  • Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
  • Egy nagy tálban összeforgatjuk a főtt rizst és a pirított zöldséges alapot, a kesu besamel 2/3-ával, majd egy kis tepsibe egyengetjük.
  • A tetejét leöntjük a maradék kesu besamellel majd az előmelegített sütőbe tesszük és 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük. 

Tippek:

  • Ha friss karfiolból készítjük az ételt, érdemes a főzés előtt 40 perccel feldarabolni. (Ez elegendő idő, hogy egy értékes enzim, szulforafán keletkezzen benne. Ennek enzimatikus hatása támogatja a májműködést, az agyat és segít a rák megelőzésében.) 
  • A receptet bármilyen zöldséggel elkészíthetjük, pl. karalábé, kínai kel, stb.
Jó étvágyat! Legyen béke a tányéron! 🙂

Tápanyag: (1 adagban)

 

·         Energia: 510,5 kcal

·         Fehérje: 15 g

·         Szénhidrát: 77,7 g 

·         – ebből cukor: 7,8 g 

·         Zsír: 18 g 

·         – ebből telített zsír: 3,4 g 

·         Rost: 9,4 g

Szeretnél tippeket kapni tőlünk?

rendszeres tippek kezdőknek és haladóknak egyaránt

További cikkek

Receptek

Rakott karfiol

Általános: Pozitív hatással van az immun- és az emésztőrendszerre Értékes szénhidrát és rost forrás Elkészítési idő: 30 + 35 perc Nehézségi fokozat: közepes Rakott karfiol