Általános:
- Pozitív hatással van az immun- és az emésztőrendszerre
- Értékes szénhidrát és rost forrás
- Elkészítési idő: 30 + 35 perc
- Nehézségi fokozat: közepes
Rakott karfiol (1 kis tepsi 6 adag):
Hozzávalók:
- karfiol: 1,2 kg (~ 2 fej)
- barna rizs: 300 g
- vöröshagyma: 60 g (~ 1 kis fej)
- fokhagyma: 3-4 gerezd
- fűszerpaprika: 1-2 tk.
- füstölt fűszerpaprika: 1 tk.
- só, feketebors: ízlés szerint
Kesu besamel:
- kesudió: 190 g
- fokhagyma: 2-3 gerezd
- növényi tej: 850 ml
- barna rizsliszt: 120 g
- sörélesztőpehely: 2 ek.
- szerecsendió: 1/3 tk.
- só: ízlés szerint
Díszítés:
- petrezselyemzöld vagy bármilyen zöld (mikrozöld, saláta)
Elkészítés:
- A barna rizst 1,5 – 2x-es mennyiségű enyhén sós vízben megfőzzük.
- A gombát apróra vágjuk, a karfiolt kisebb fejekre bontjuk. A szárat és a leveleket se dobjuk ki, nyugodtan vágjuk apróra és használjuk fel.
- Pici vízen lepirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, rányomjuk a fokhagymát és rádobjuk az apróra vágott gombát és a karfiolt . Fűszerezzük és 10 perc alatt átpirítjuk.
- Elkészítjük a kesu besamelt. Ehhez szárazon lepirítjuk a rizslisztet, belenyomjuk a fokhagymát és folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a növényi tejet és fűszerezzük. (Ha picit csomós marad, az sem gond, mert a le fogjuk turmixolni az egészet.)
- Egy turmixgépbe tesszük a kesudiót és hozzáöntjük a besamel alapot, majd krémesre turmixoljuk.
- Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
- Egy nagy tálban összeforgatjuk a főtt rizst és a pirított zöldséges alapot, a kesu besamel 2/3-ával, majd egy kis tepsibe egyengetjük.
- A tetejét leöntjük a maradék kesu besamellel majd az előmelegített sütőbe tesszük és 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tippek:
- Ha friss karfiolból készítjük az ételt, érdemes a főzés előtt 40 perccel feldarabolni. (Ez elegendő idő, hogy egy értékes enzim, szulforafán keletkezzen benne. Ennek enzimatikus hatása támogatja a májműködést, az agyat és segít a rák megelőzésében.)
- A receptet bármilyen zöldséggel elkészíthetjük, pl. karalábé, kínai kel, stb.
Jó étvágyat! Legyen béke a tányéron! 🙂

Tápanyag: (1 adagban)
· Energia: 510,5 kcal
· Fehérje: 15 g
· Szénhidrát: 77,7 g
· – ebből cukor: 7,8 g
· Zsír: 18 g
· – ebből telített zsír: 3,4 g
· Rost: 9,4 g