Rólam

Tudd meg, miért váltottam növényi étrendre és miért vált azóta szívügyemmé.

Szilvi

Magyarvári Szilvi vagyok, dietetikus, táplálkozástudományi szakember, 5 éve foglalkozom növényi táplálkozással. A főzés és az ételek testünkre gyakorolt hatása már régóta foglalkoztatott.

A növényi táplálkozás kezdetben fenntarthatósági szempontból keltette fel az érdeklődésem, majd az egészségre gyakorolt pozitív hatásával is lenyűgözött. 

Mindannyiunk életében központi szerepet foglal el a táplálkozás, naponta többször hozunk döntést azzal kapcsolatban mit viszünk be a szervezetünkbe. Úgy gondolom ezeket a döntéseket érdemes tudatosan meghozni, úgy, hogy azzal legjobban tudjuk támogatni saját egészségünk.

5

A V28 életmódprogramról

A V28 életmód program 2018 decemberében indult útnak, azzal a céllal, hogy egészségesebb, fenntarthatóbb életmódok kialakításához járuljon hozzá.

Alapja a teljes értékű növényi étrend.

Hogy miért?

Mert ez az az étrend, amivel a legtöbbet hozhatjunk ki az egészségünkből.

Ha az elérhető legjobb tápanyagokkal látjuk el a szervezetünket és nem terheljük feldolgozott élelmiszerekkel, egyszerre sokkal energikusabbnak érezhetjük magunkat.

A növényi étrend egyre inkább a kutatások középpontjába kerül, nem véletlenül. 

Nagy jelentősége lehet a prevencióban, mivel számos krónikus betegség kialakulásának csökkenti a kockázatát, illetve már kialakult betegségeket is képes lehet visszafordítani. Ilyenek például az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szív-érrendszeri, és bizonyos daganatos betegségek. 

Egészségünk 80-90%-ban életmódunktól függ. Naponta rengeteg döntést hozunk meg életmódunkkal kapcsolatban, amivel vagy támogatni tudjuk az egészségünk vagy rombolni. 

Az online világban rengeteg cikket, véleményt olvashatsz pro és kontra a növényi étrendről.

Ha felmerült már benned valaha, hogy kipróbálnád, a legjobb helyen jársz! Nem kell egyedül kitapasztalnod, hogy kell jól csinálni. Nem kell egyedül kitalálnod mit egyél, hogy minden szükséges tápanyagot megadj a szervezetednek. 

Feltett kérdéseitek, a válaszainkkal

Az étrend teljes értékű alapanyagokat tartalmaz, tehát feldolgozatlan (pl.: hüvelyes, gabona, zöldség, stb.) vagy csak minimálisan feldolgozott alapanyagokat (pl.: tofu). Erősen feldolgozott alapanyagokat, például cukrot, fehér lisztet és olajat nem tartalmaz az étrend.

Igen, az étrend kizárólag növényi alapanyagokat tartalmaz.

A V28 étrend a megfelelő arányokat tartva hozzájárul az ideális testsúly eléréséhez. Az hogy pontosan ki, mennyit tud fogyni vele, nagymértékben függ az egyéni adottságoktól és egyéb életmódbeli tényezőktől.

A modernebb táplálkozástudományi ajánlások sokkal inkább a a helyes arányok betartására ösztönöznek.

Teljes értékű növényi étrenddel és a helyes arányok betartásával tudjuk egységnyi kalóriára vetítve a legtöbb hasznos anyagot bevinni. A magas rostfogyasztásnak köszönhetően nincs szükség szigorú kalóriaszámolgatásra. A szigorú kalóriamegvonáson alapuló étrendek hosszú távon csökkenthetik az alapanyagcserét is, így könnyebben kialakulhat a jojó effektus. 

Egészségtányér a helyes arányokról, az Orvosok a Fenntartható Egészségért oldalán:

https://www.ofeg.info/egeszsegtanyer/

A receptek egyszerűen elkészíthetőek, nem igényelnek komolyabb főzni tudást. 

Nagyjából napi 1000-2000 forintba kerülnek a programhoz szükséges alapanyagok. Ez az összeg függ a jelenlegi készleteinktől, attól hol vásárolunk, és milyen tételben vesszük meg a hosszan eltartható alapanyagokat.

Igen, egyre több komoly kutatás vizsgálja a növényi étrend szervezetre gyakorolt hatásait, és nagyon bíztatóak az eredmények. Az Academy of Nutrition and Dietetics 2016-ban hivatalosan kimondta, hogy a jól összeállított növényi étrend minden életkorban (gyermekkorban és időskorban is) és élethelyzetben (várandósság, szoptatás alatt is), valamint sportolóknak is megfelelő, egészséges a szervezet számára és számos egészségügyi előnnyel jár.

Nagy jelentősége lehet a prevencióban, mivel számos krónikus betegség kialakulásának csökkenti a kockázatát. Ilyenek például az elhízás, a diabétesz, a szív-érrendszeri, és bizonyos daganatos betegségek. 1

 2017-ben a British Dietetic Association is kiadott egy hasonló állásfoglalást. 2

Magyarországon 2016-ban jelent meg az első tudományos összefoglaló cikk a növényi étrendről Orvosi Hetilapban, amelyet a Pécsi Tudomány Egyetemen készítettek. Benne ezt írták: „A tudományosan megalapozott növényi alapú étrend hatásai visszakereshető eredményeken alapulnak. Ez megkülönbözteti a legtöbb divatdiétától.”  3

  1. Melina V, Craig W, Levin S. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets. J Acad Nutr Diet. 2016;116(12):1970-1980. doi:10.1016/j.jand.2016.09.025
  2. British Dietetic Association confirms well-planned vegan diets can support healthy living in people of all ages. https://www.bda.uk.com/news/view?id=179. Published 2017. Accessed May 7, 2018.
  3. Szabó Z, Erdélyi A, Gubicskóné Kisbenedek A, et al. A növényi alapú étrendről. Orv Hetil. 2016;157(47):1859-1865. doi:10.1556/650.2016.30594

A V28 életmód program teljes értékű növényi étrendet tartalmaz, amiben az alapanyagokat igyekszünk a lehető legtermészetesebb formában fogyasztani. Az alapanyagok (pl.: olívabogyó) feldolgozása során olyan mértékben módosul az eredeti tápanyag összetétel és tápanyagarány, hogy az már nem támogatja olyan mértékben az egészségünk, mint a természetes alapanyag. Az olajok erősen feldolgozott alapanyagnak számítanak. 

 

Ha részletesebben érdekel a téma, ajánljuk ezt a videót:

https://www.youtube.com/watch?v=ZQHp4-Qm1rM&t=261s

Igen, a programhoz bármikor lehet csatlakozni!

Az átállás gördülékenysége nagyban függ a korábbi életmódtól. Az ízérzékelés képes nagyon gyorsan alkalmazkodni az új ízekhez, illetve kicsit intenzívebb fűszerezéssel (szárított és zöldfűszerek) segíthetjük az átállást.

Ha bármi kérdésed merülne fel a programmal kapcsolatban, keress minket bátran az alábbi e-mail címen:

hello@veganetrend.hu

A program prémium változatához tartozik egy privát Facebook csoport tagság, ahol bármikor kérdezhetsz, megoszthatod tapasztalataid, illetve 4×30 perc konzultáció, amelyek során személyre szabottan tudunk segíteni a felmerülő kérdésekben. 

Miért jó a V28 életmódprogram?

Egészséges

Erősíthetjük immunrendszerünk és csökkenthetjük bizonyos betegségek kockázatát.

Testsúly kontroll

Segít elérni és megtartani az ideális testsúlyt éhezés és kalóriaszámolgatás nélkül.

Változatos

Új, különleges alapanyagokat, ételeket és ízeket fedezhetünk fel. Számos új élelmiszer megannyi variációval. 

Fenntartható

Egy nap növényi táplálkozással megspórolunk 4000 l vizet, 20 kg gabonát, 2.8 m² erdőterületet és 9 kg CO2-ot.

Etikus

Növényi táplálkozással megannyi állat életet megmenthetjük, jót teszünk velük, a bolygónkkal és ezáltal magunkkal is.

Színes

A növényi ételekben rengeteg hasznos tápanyag, vitaminok, ásványi anyagok, rostok és antioxidánsok találhatóak.